Digitalt urnevalg i storsalen
Under følger en ikke-teknisk beskrivelse av valgsystemet.
Før i tiden hadde man fysisk urnevalg med lapper, og da var MDB2 kun brukt for verifikasjon av medlemskapet. Under COVID hadde man hel-digitalt valg der man kunne stemme via MDB2 så lenge man hadde gyldig medlemskap.
Overordnet
For å verifisere tilstedeværelse må man gå bort til en av tellekorpsets bord. Der sitter det noen fra tellekorpset, ITK og observatør fra Raadet. Her gir man medlemskortet til personen i tellekorpset, som via MDB verifiserer at medlemskapet er gyldig. Hvis ja, vil medlemmet nå kunne logge inn på https://medlem.samfundet.no og stemme.
Edge-casen er dersom personen ikke kan stemme digitalt, fordi man f.eks. har glemt mobil eller ikke ønsker digitalt fotavtrykk. For dette er det laget en valgbås. Her sitter også en liknende gjeng utenfor for å verifisere medlemskapet. Den eneste sjekken som gjøres i MDB i disse tilfellene er at kortet er gyldig (dvs. lagt ut for salg). Når man så har fått verifisert, får medlemmet tre inn i valgbåsen for å stemme der. Denne benyttes så på datamaskinen i valgbåsen før man så kan avgi stemme.
Stemming
Det er to kategorier for stemming, med ulik flyt: stemming via medlem.samfundet.no (MDB)-profilen sin og stemming via valgbåsen.
Stemming i MDB
Man kan stemme på nett ved å logge inn på medlemsprofilen sin etter å ha autentisert seg. Man må først beepe kortet på en av de "ordinære" bordene, dvs. ikke den som er utenfor valgbåsen. For at dette skal gå igjennom må kortet
- være registrert på en bruker i medlemsdatabasen.
- ha gyldig oblat, som også må være registrert i medlemsdatabasen.
- ikke vært beepet, verken her eller ved valgbåsen (med mindre beepingen angres før vedkommende får stemt)
Man kan angre den siste gyldige beepingen. Åpenbart kan beeping ikke angres dersom vedkommende får stemt før angringen går gjennom.
Stemming i valgbås
Siden valgbåsen er en tenkt løsning for folk som ikke har registrert seg digitalt, eller har andre problemer, er det mindre krav til hva som regnes som et "gyldig" medlemskort her. For at beeping skal gå gjennom her må
- valgbåsen være sertifisert (se under)
- kortet være registrert i medlemsdatabasen (...men ikke nødvendigvis på en person. heller ingen digital oblatsjekking)
- valgbåsen kan ikke være opptatt
- dersom kortet tilhører et medlem i systemet, kan det medlemmet ikke ha brukt dette kortet eller et annet kort til å stemme via medlem.samfundet.no.
edge-case 1: person er registrert til å stemme via medlem.samfundet.no, men gjør det ikke og går heller bort for å registrere seg i valgbåsen. Dette er fullt lovlig, og er et ikke helt usannsynlig scenario (personen kan finne ut han har tekniske problemer etter registreringen). I grensesnittet vil det da komme opp et skjema der du må huke av at du bekrefter at vedkommende ikke lengre kan stemme på nettet. Dersom personen samtykker, kan vedkommende registreres for valgbåsen.
edge-case 2: person går inn i valgbåsen, men stemmer ikke. Dersom dette skjer (dette bør jo bekreftes ved å faktisk spørre vedkommende) er det funksjonalitet for å frigjøre valgbåsen, dvs. den ugyldiggjør den siste kortregistreringen gjort i valgbåsen. Åpenbart kan ikke dette gjøres hvis vedkommende får stemt. Etter frigjøringen kan vedkommende registrere kortet på nytt, enten for digital avstemning eller for valgbåsen på nytt.
Sertifisering av valgbås
Før valgbåsen kan brukes, må den sertifiseres for bruk. Det vil si at man bekrefter at valgbås-PCen faktisk er det den gir seg ut for å være, slik at ingen kan koble seg til samme forbindelse fra en annen datamaskin. Til hvert digitale valg genereres et 7-sifret tall som fungerer som et passord. Dette må skrives inn i valgbåsen. Etter dette vil den være sertifisert for resten av valgperioden. Etter sertifiseringen kan ingen bruke det samme passordet igjen for å autentisere en annen maskin: kun en maskin kan være gyldig av gangen (dette gjelder også på tvers av ulike valg).
Dersom man skulle finne ut at noen har "kapret" valgbås-sesjonen ved å skrive inn passordet (dette vil man kunne se hvis man får feilmelding på valgbås-PCen) vil man kunne ugyldiggjøre den valgbås-økten. Man kan så generere en ny økt med et nytt passord, og håpe at man slår hackerne neste gang.
Valgbås-PCen
Valgbåsen er bare en Rasperry PI + 7-tommers skjerm. Den trenger både kablet strøm og kablet internett for å fungere.
Verifisering av resultat
Verifisering av at antall stemmer er korrekt gjøres ved å summere antall som har stemt på nett + antall som har stemt i valgbåsen og se om det stemmer overrens med antall registrert (merk at dette på ingen måte er noen catch-all for alle type juks, men det vil gjøre det vanskeligere å komme unna med det).
Lenker: Start
Epost: itk@samfundet.no | Telefon: 992 15 925 | Sist endret: 2025-01-19 04:24 | Revisjon: 8 (historie, blame) | Totalt: 1911 kB | Rediger