Multiple Spanning Tree

Multiple Spanning Tree (MST) er spanning tree-implementasjonen vi kjører på Samfundet. MST er valgt primært fordi det fungerer fint mellom Cisco- og HP-utstyret vårt. Se VLAN for liste over MST-instanser.

Hva er Spanning Tree Protocol (STP)?

STP er en protokoll som sørger for at det ikke blir løkker i switchingen selv om man skulle koble en kabel feil. STP velger først en rot (i vårt tilfelle merete), og så bygger den et spenntre ut fra den roten (et tre der alle enheter har én og bare én vei tilbake til merete), og slår av alle linker som ikke er del av det spenntreet.

Hvorfor ikke bruke STP?

STP ser på alle porter som fundamentalt sett «like», selv om de i praksis ofte vil bære forskjellige VLAN. Om du for eksempel kobler en kabel mellom en aksessport i VLAN 10 (klientnettet) og en aksessport i VLAN 5 (kasselan), kan STP finne på å blokkere uplinken til den første switchen, som i praksis tar den helt av VLAN 10. (Du kan si at rett løsning vil være å blokkere kabelen du akkurat satte inn, men i mer komplekse situasjoner er det ikke alltid like enkelt.)

Hva er MST?

MST er en utvidelse av STP som også tar hensyn til at man har flere VLAN. MST jobber med flere instanser, som i praksis kan sees på som flere kopier av STP-protokollen som jobber uavhengig (men «under the hood» fungerer det annerledes). MST blokkerer ikke kabler som helhet, men blokkerer dem per instans.

Vi bruker i praksis ett VLAN = én MST-instans, men man kan maksimalt ha 16 MST-instanser, så dette skalerer ikke inn i evigheten.

Hva er reglene for MST-instanser?

Valg av MST-instanser kan være litt tricky. Vi bruker følgende relativt enkle huskeregler:

Hvordan fungerer MST med ikke-MST-kapabelt utstyr?

Det meste av utstyret vårt skal være MST-kapabelt, men folk kan finne på å koble på rare ting (Alcatel-switchene, løse switcher under bord o.l.) som hverken har MST-støtte eller rett MST-oppsett. De tekniske detaljene er kompliserte, men i hovedsak vil hele MST-skyen se ut som én stor switch for STP-utstyr, hvilket får alt til å fungere helt fint så lenge disse switchene ikke bærer VLAN.

Lenker: Start, isfit-wlan, vlan

Epost: itk@samfundet.no | Telefon: 992 15 925 | Sist endret: 2013-02-28 10:03 | Revisjon: 7 (historie, blame) | Totalt: 1886 kB | Rediger