Dødens nett, UKA-17

Tentativ plan for nettverk i Dødens dal. Merk at utstyr, kabling og annet til innslippsrigg er utenfor skop akkurat her, utover at det vil være nok porter tilgjengelig i en switch i billettbrakkene for innslippsmaskiner.

Vi bygger et i hovedsak reint stjernenett fra en distro-switch med fiber til (nesten) alle punkter, uten kjeder. Dette har soleklart best robusthet, både mot lokale strømutfall og som galvanisk skille mot forskjell i jordpotensiale, siden switchene står på separate strømforsyninger.

Plantegning tilgjengelig i Google-tåken.

I denne planen er det ett kobberstrekk; distro til backstage-brakke. Det er veldig kort og ikke kritisk (med mindre noen bestemmer seg for at det skal være det – det er ikke umulig at det skal strømmes video derfra, for eksempel).

Nødvendig telematikkutstyr

Trådnett

HvaNavnKommentar
Cisco 2970 ddsw-distro Distroswitch, inntak
HP 2650 ddsw-distro-expander Samme sted som distroswitch, daisychainet på kobber for å få to ekstra SFP-porter
Cisco 3750 ddsw-scene PoE, 24 porter, under scenen, for å drive APer rundt scenen
HP 2610 ddsw-foh PoE, 24 porter, FOH, for å drive APer i FOH
Ubiquiti ES‑8‑150W ddsw-velferd PoE, 8 porter, for å drive APer rundt Velferdsbrakker
Ubiquiti ES‑8‑150W ddsw-ops PoE, 8 porter, for å drive APer Ops-brakker
HP 2650 ddsw-billett Billetbrakker, innslippsportal, APer i områddet (med AC-adapteret)
HP 2650 ddsw-backstage Kablet nett til eventuell streaming, artister og APer (med AC-adaptere)

Vår Cisco 2970 har bare fire SFP-porter (men en god bunke kobber), men det kommer inn fem fiber (én som går til Anette via NTNU og fire fra dalen). Det kan vi billigst og greiest løse ved å misbruke en HP 2650 som medieconverter, ved hekte den på dd-distro med kobber og la den stå i samme skap. De vil i så fall ha strøm fra samme kilde og dermed i stor grad være i samme feildomene («failure domain»).

WLAN

HvaAntallKommentar
Cisco 1131 15+ Restlager i Fjerde
Cisco 3602 16 Donert fra HVIKT
Cisco 2602 40+ Donert fra HVIKT

Vi bytter til trial-lisensen på merkdem, som har 12 uker igjen med 75 APer. 3600 for prioritetsområder, 2600 for alt annet, til vi er tom for lisenser.

Kablement

HvaLengderKommentar
Armert fiber, LC-LC 250m Eksisterende Dødens fiber, gitt at vi finner et fungerende par fiber i den. Må testes.
Armert fiber, LC-LC 4*300m Nytt
CAT5e 30*n APer, så kabler i forskjellige lengder

Kostnaden av fire- eller sekspars fiber følger rimelig nøyaktig et konstantledd for terminering, og så mellom fem og ti kroner meteren. Ikke alle kablene trenger å være 300 meter, men dersom de er, står vi vesentlig bedre rustet når det gjelder fleksibilitet seinere år. Dessuten kan enhver kabel erstattes av en annen dersom de skulle bli skadet.

Ymist

HvaAntall (minimum)Kommentar
SFP LC for Cisco 5 4x i ddsw-distro, 1x i ddsw-scene
SFP LC for HP 3 1x ddsw-billett, 1x ddsw-distro-expander, 1x ddsw-foh
SFP LC for Ubiquiti 2 1x ddsw-velferd, 1x ddsw-ops
Injektor for AP + AC-adapter 5 3x billettbrakker, 2x backstage
Skjøteledninger for strøm til switcher Ca. tusen Du vet
Rackkabinettskap for fullbredde-switcher 4 Skap, rack eller rackkofferter for å sørge for at utstyr er godt beskyttet i normal drift, spesielt fordi fiberender tåler lite
Skap til US‑8‑150W 2 US‑8‑150W er ikke rackbredde og kan derfor klare seg med mindre skap, men de bør fortsatt beskyttes.

Vi har kun én SFP liggende for dette formålet, Cisco-kodet. Alt annet skaffes.

IP-nett

Nettet blir et reint lag-2-nett: Det skjer ingen ruting i Dødens nett; all ruting skjer på merete (eller for WLAN, på altersex). For enkelhetens skyld drar vi full VLAN-trunk til alle management-svitsjer.

WLAN

Det er som vanlig passe ullent hvilke krav vi har til WLAN. UKA har ytret ønsker om fungerende WLAN til «folk på jobb» i ops- og velferdsbrakker og FOH. De forventer nesten helt sikkert også fungerende WLAN på backstage, til artister. I tillegg er det ett arrangement som har behov for fungerende publikumsnett i teltet til et arrangement på dagtid.

Hovedidéen er å bruke forholdsvis moderne, høykapasitets-APer der det er størst behov, og så fylle på med andre til vi går tom. På 5GHz kan vi knapt nok ha for mange aksesspunkter, selv uten retningsbestemte antenner. For publikumsnett annonserer vi ESSIDene Samfundet og Samfundet.1x. Vi kan vurdere å ha en egen ESSID som kun er tilgjengelig på APer på prioriterte steder, som enten begrenses med noe PSK, eller som har ordinær Samfundet-innlogging men begrenset til gitte grupper i MDB (eller en annen begrensning). Disse APene vil da ikke annonsere Samfundet og Samfundet.1x, for å hindre at de blir opptatte med gjesters nett.

Må avklares med DD

Avklart dato/referanseHvaKommentar
2017-05-31 Vi får fast strøm som ikke slås av om natten til alt utstyr Teltsjef bekrefter at alle switcher står på fastnett.
2017-06-02 Eventuelt sted for streaming av video Backstage, VK trenger en 100Mbit-port til streaming under arrangementer, samt «minst to» porter til datamaskiner for innholdsproduksjon og -administrasjon. Se tråden «Vks nettverksbehov i DD» på -intern. Eksakt hvilken brakke er foreløpig usikkert, VK skal gi beskjed så snart de vet.
2017-05-29 Lån av IPv4-nett fra UNINETT 158.38.236.0/22 lånt og annonsert, avventer beskjed fra oss om NSer for reverssoner
Opptelling SFPer
sep. 2017 Etablere virk i den eksisterende Dødens fiber Virk etablert i to av fire fiber
sep. 2017 Etablere virk mellom Anette og fiber i Dødens dal Virk etablert, ddsw-distro satt opp

Lenker: Start

Epost: itk@samfundet.no | Telefon: 992 15 925 | Sist endret: 2017-09-13 22:43 | Revisjon: 18 (historie, blame) | Totalt: 1872 kB | Rediger