Merete

merete (oppkalt etter Merete) fungerer som grenswitch og grenseruter. Den er en Cisco Catalyst 9300, med 24 gigabit kobberporter og åtte 10gig-porter (SFP+). Den er en såkalt lag 3-switch, hvilket i praksis betyr at den kan switche og rute IPv4- og IPv6-pakker med kilometerlange ACLer i full hastighet (dvs., flere millioner pakker i sekundet totalt) ved hjelp av hardwarekretser, men at den ikke har spesielt mye CPU-kraft eller mye bufferplass. Ting som typisk ikke går i hardware (og som derfor må puntes til CPU) er administrasjon (SSH osv.), rutingprotokoller, innsamling av netflow, ping- og traceroutesvar, enkapsulering og dekapsulering av visse typer tunneler og lignende ting.

Merete gjør switching internt i nettet, BGP og ruting opp mot UNINETT, og litt brannmurhåndtering der det er nødvendig. For en oversikt over de forskjellige nettene, se VLAN-noden.

Administrasjon

SSH til admin@merete.samfundet.no med høysikkerhetspassord. Eventuelt kan man bruke seriekonsoll; både rommon og IOS er satt opp til 9600 N,8,1. Merete kjører IOS-XE og ikke IOS som de fleste andre switchene våre, men forskjellen er minimal i praktisk bruk (den største forskjellen er hvordan programvare installeres)

IOS er ekstremt stort, og det er ikke mulig å gi noen adekvat innføring i det i wikiform. Vi har dog skrevet ned noen oppskrifter på vanlige operasjoner her.

Se også

VLAN-oversikt

Lenker: Start, ios, kvadratsky, mst, nagios, switcher, til nye itkere, wlan

Epost: itk@samfundet.no | Telefon: 992 15 925 | Sist endret: 2020-08-19 10:32 | Revisjon: 20 (historie, blame) | Totalt: 1888 kB | Rediger