Rundfunk
Rundfunk (tysk for «kringkasting») er et prosjekt for å evaluere DVB-IP på Samfundet, altså å ta ned TV-signaler fra satellitt (DVB-S/DVB-S2) og distribuere dem over IPv4/IPv6-multicast. Om prosjektet er vellykket, er det mulig å på sikt få faset ut Samfundets coaxnett, der det per i dag sendes analog kabel-TV og DVB-C (også det tatt ned fra DVB-S/DVB-S2).
Rundfunk står på VK-kontoret (gamle FK-sjefs kontor), og er en 1U-boks med et Terratec DVB-S2-kort i, basert på mantis-driveren, som er håndhacket for å funke sånn passelig stabilt. Innsignalet kommer fra en antenne som peker mot 0,8 grader vest. Vi bruker mumudvb for å ta ned og dekryptere kanaler, og sender dem ut på IPv4-multicast. (IPv6-multicast er planlagt.) Litt Perl-kode lager et mer attraktivt grensesnitt rundt XML-HTTP-tjenesten mumudvb tilbyr.
Dekryptering
Det at signalene er kryptert gir litt ekstra utfordring. Samfundet har bedriftsabonnement fra Canal Digital og rett til å vise fotball i Daglighallen, og med det følger CAMer og programkort. Arbeidsfordelingen er som følger:
- Mottakeren (i vårt tilfelle DVB-kortet) tar ned signalet og demodulerer det, en transponder av gangen (en transponder har som regel 3–10 kanaler, f.eks. alle fotball-kanalene fra Canal+). Transponderen er enkodet i TS, en MPEG-standard; den kan inneholde masse forskjellige strømmer med hver sin PID (program ID), inkludert PMT som beskriver det man som regel tenker på som «en kanal» og er referanse til f.eks. «klokkestrøm nummer 18, videostrøm nummer 146, audiostrøm nummer 241 og undertekststrøm nummer 351».
- CAMen er et CardBus/PCMCIA-kort som stikkes inn i DVB-kortet, og er spesifikk for cryptosystemet i bruk; Canal Digital bruker Conax, et norskutviklet system. CAMen mottar en full TS-strøm fra DVB-kortet samt beskjed om hvilke kanaler (identifisert ved PMTen) den skal prøve å dekryptere, og sender tilbake den samme strømmen med dekrypterte data. I TS-strømmen kan det også ligge sideinformasjon til CAMen, som f.eks. ny firmware eller nye nøkler. CAMen kan dessuten be mottakeren vise menyer på skjermen, for eksempel med meldinger som «No access» eller for å konfigurere aldersgrenser.
- Programkortet står i CAMen, og identifiserer det gitte abonnementet. Programkortet leverer med jevne mellomrom cryptonøkler til CAMen om abonnementet gir rettigheter til det. CAMen er ikke i stand til å dekryptere kanaler uten et gyldig programkort.
Det er begrensninger i hvor mange strømmer man kan dekryptere på én gang. Programkortene fra Canal Digital kan dekryptere opp til fem strømmer samtidig (dette er primært en policyavgjørelse, ikke en teknisk begrensning); Conax-CAMene vi har testet begrenser imidlertid dette videre til to.
Lenker: Start, gammel dokumentasjon
Epost: itk@samfundet.no | Telefon: 992 15 925 | Sist endret: 2014-07-20 22:20 | Revisjon: 5 (historie, blame) | Totalt: 1906 kB | Rediger