Språklige pet-peeves
Vi har alle våre språklige hangups (noen mer enn andre). Her er noen du bør tenke på når du skriver på IRC eller andre steder, organisert etter hvem som pleier å bli irritert.
(Det er lov å ha mer enn én.)
Magne
Oppramsing
Magne liker ikke at folk setter seg selv først i oppramsinger. Det heter for eksempel ikke «Jeg og Magne», det heter «Magne og jeg». Men i oppramsinger som involverer første-, andre- og tredjepersoner, kan man sette seg selv som nummer to: «Du, jeg, Magne og Ingar» er det vanlige å skrive.
Berge
Takk Berge
Berge er glad i skillet mellom «takk» som interjeksjon og verb i imperativ. «Takk Berge» vil være en oppfordring om å takke Berge (altså at man mener alle burde si «Berge: Takk!»). Som regel er det man prøver å skrive «Takk, Berge!» Kommaet her kommer fordi det siste ordet står i vokativ (tiltaleform), som stort sett er en skjult form på norsk. Tilsvarende vil man si «Hør nå her, min gode mann» og ikke «Hør nå her min gode mann» (som ville være å høre på den gode mannen).
Tilstede, til stede og til stedet
Tilstede er et verb som betyr å tillate noe.
Til stede er en genitivsform, siden «til» tok genitiv på norrønt, som vi også ser i uttrykk som «til fjells» i dag. «Til stede» betyr å være på plass.
I uttrykket til stedet står «sted» i bestemt form, og det betyr å komme til et gitt sted.
Derfor kan Sebastian tilstede at Emma kommer til stedet hvor Ole alt er til stede.
Steinar
Ann
Steinar blir irritert når Ann ikke får lov til å være i fred. Det «kommer an på», ikke «kommer ann på»—Ann er er jentenavn, mens an er et adverb. Dette gjelder også i sammensetninger, som «ansette» (ikke «annsette», som ville være å sette Ann noe sted—for eksempel i et skap), «anbefale» (ikke «annbefale», som ville være å befale Ann til å gjøre noe), osv.
Infinitivsmerke
Reglene om og/å kan være kompliserte, men én ting er veldig enkelt: Å kan kun høre til et verb i infinitiv. Derfor blir Steinar irritert hver gang du skriver for eksempel «jeg tok å ringte UKEstyret»; «ringte» er ikke i infinitiv (det ville være «ringe»), så her kan det overhodet ikke være å! (Legg også merke til den totalt unødvendige «tok», som ofte assosieres med barnespråk.)
Theodor
I forhold til
"I forhold til" skal kun brukes ved sammenligning og ikke ved tilfeller hvor "med tanke på" også passer. Eksempel: Agnar sier: "skjønner, jeg og olebra kommer til å se mer på det ift. tilgjengelighet". Her mener han å si at han og olebra skal se på noe med tanke på tilgjengelighet. Her gjøres det ikke en sammenligning. Se lenke for mer informasjon: Forholdisme
Molven
Særskrivingsfeil
Særskrivingsfeil! Ikkje gjer det. La orda som ynskjer det få vere saman. Bil til hengar er vesentleg forskjellig frå biltilhengar. Den eine er naudsynt for å bruke den andre. Til og med ananasane har slutta med å bite og ringe i vatn. Ver litt som ananasen du og. Hald orda samla, og la hotelldørene vere hotelldørene, ikkje hotellene dørene. Deler du opp eit substantiv og lager fleirtal av dei må du gjere det med alle delene. Om du verkeleg ynskjer å hotelle nokre dører, må du gjerne gjere det, men eg aner ikkje kva ein gjer når ein hoteller dører. Eg trur ikkje det er mange andre som veit det heller, så følg gjerne opp med ei forklaring.
Agnar
Da og når
"Da" bruker vi om noe som har hendt én gang. "Når" bruker vi om det som skjer flere ganger og om framtida. En grei regel: Den gang – da. Hver gang – når.
Bjørnar
Orddelingsfeilfeil
Mange skriver orddelingsfeil når de egentlig mener særskrivingsfeil. Å dele opp sammensatte ord i flere ord når de skal skrives som ett kalles særskrivingsfeil; orddelingssfeil er når man setter bindestrek på feil sted i ordet i linjeskift.
Ole
Altfor
Altfor, gradsadverbet, skrives i ett ord. Folk skriver «alt for» altfor ofte. Eksempelvis betyr «jeg gjør alt for mye» ikke at man gjør altfor mye, men at man gjør alt for «mye», hvem nå enn det måtte være.
Herman
Gramatikksekk
Når en blodfersk skriver feil å en pang på-peker det i #itk for å vise sin Alfadominance. Dette maa ikke forveksles med leken og spøkefull "gramatease",
Lenker: Start
Epost: itk@samfundet.no | Telefon: 992 15 925 | Sist endret: 2024-03-06 17:31 | Revisjon: 16 (historie, blame) | Totalt: 1906 kB | Rediger