Denne siden er arkivert, og kan inneholde utdatert, gammel eller feil informasjon.
Gammel dokumentasjon
ITKs opplegg for billsys UKA-97
Valg av database
Billsys er programmert i en progress-database. Vi var ikke interessert i å forandre databaseplatform, og det er noen etter oss som skal lage et nytt billsys under Oracle. Med andre ord: Det var ikke noe valg.
Valg av OS
UKA har lisens for Progress for SCO-Unix. Installasjonsdiskettene til SCO var ødelagt. Det finnes en modul som heter iBCS for linux. Denne muliggjør f.eks kjøring av sco-programmer under Linux så lenge man har de delte bibliotekene fra SCO lagt inn. Disse krever lisens, men det har UKA. Dette var litt tungt å komme i gang med, men det viste seg å virke. Spesielt etter å ha lest Linux-FAQ. Ved bytte av OS til Linux ble det hele mye billigere. TCP/IP kostet f.eks endel under SCO-Unix. Linux gir også en mengde andre muligheter som er tatt i bruk. I miljøet er kompetansen på Linux er også høyere enn på SCO.
Valg av Nettverksstruktur
Systemet har en server og mange klienter. På klientene kjøres telnet mot serveren der alle programmene kjøres.
På klientene kjøres:
- nødvendig systemprogramvare for å ordne med utskrifter
- modemforbindelse
- pacman etc....
Alle maskiner bortsett fra serveren har samme filsystem som de har hentet eller henter fra /clientroot på serveren. Om maskinen har spesielle oppgaver skal /sbin/init på klienten finne ut dette under boot. Tidligere uker har vist at det serielinjer skaper mye trøbbel. Ved bruk av ethernet ut til PC'er der man igjen kan koble på flere terminaler ville lette feilsøking. Senere viste det seg at det var like greit å bruke bare PC'er. Tanken var å boote PC'ene fra floppy og hente root-filsystemet over nfs. På de maskinene som bare har modemforbindelse til huset brukes også lokal disk. På denne måten har vi kopi av alle filer på serveren. Det letter konfigurering, backup og annen administrasjon.
Hvordan legge til en maskin i systemet ?
- Koble opp maskinen, husk ethernet
- Stapp i en bootdiskett (se hvordan lage bootdiskett)
- Start maskinen
- Skriv av MAC-nummer og legg det inn i /etc/bootptab på serveren.
- Start maskinen på nytt. Nå skal den komme opp.
Hvordan legge til en maskin i systemet (torget/NTNU) ?
Det er kun meningen at denne oppskrifen skal brukes på den maskinen på torget/nth som skal stå med modemet.
- Framgangsmåte som over, men etter at maskinen har kommet opp går man til lokalt consoll ved å trykke Alt-F2.
- Kjør fdisk for å lage en stor partisjon på lokal disk. Så skriver man reinstaller. Det skriptet lager filsystem, kopierer alt som trengs fra serveren etc.
- Når denne er ferdig skriver man nth eller torget avghengig av hvor maskinen skal stå.
Hva med backup?
Krever ingen daglig vedlikehold, bare litt overvåking. Backup-skriptene ligger under /root/backup. nett start og nett stop: kjøres for å starte og stoppe det nettverkskortet som har forbindelse med internet.
Backup blir tatt til:
- lokal disk
- disk på cirkus
- av og til mac.pvv.org
Hver dag blir det kjørt en cron jobb som tar backup av forandringer siden sist (gjøres nattestid). Den kjører også forkortskriptet som stopper og starter databasen slik at man får tatt backup av den også. Full backup blir kjørt en gang i uken. Denne kjører ikke forkort, men daglig er også kjørt samme natt litt tidligere.
Hvordan oppdateres diskene på torget og nth?
Denne skal kun brukes når en med peiling er i nærheten av den maskinen som oppdateres. Om du har oppdatert f.eks /etc/bootptab (som er hardt linket til /clientroot/etc/bootptab) og du vil oppdatere nth-maskinen med ny bootptab kan du skrive (som root)
cd /clientroot *spytt nth etc/bootptab* (ikke skriv /clientroot/etc/bootptab eller /etc/bootptab) rsh nth sync (kjøres etter siste spytt)
Da blir den lagt inn på rett sted.
Hvordan lage en bootdiskett?
- Dytt en diskett inn i stasjonen på en av klientene.
- Trykk Alt-F2 for å få lokalt consoll.
- Skriv så lagdiskett
For å lage en ny diskett må klienten dessverre boote ettersom vi ikke har giddet lage en umount som bruker /proc/mounts i stedenfor /etc/mtab
Noen enkle unix-kommandoer
- df - viser hvor fulle partisjonene på disken er
- free - viser status på minnebruk, ram og wm.
- ps ax - viser prosessene som kjører på boksen.
- ps aux tar med mer info, f.eks hvem som kjører hva (du kan også legge til feks. | grep ??? for å sjekke mer spesifisert).
- sync - skriver cachen til disk. Gjør gjerne dette et par ganger på serveren om du tror noe er på vei til å skjære seg.
*w - viser hvor lenge maskinen har vært oppe, hvor last den har, hvem som er logget inn og hva de kjører.
- rsh - Remote shell. Gir en mulighet til å f.eks. sjekke ledig diskplass på en maskin på torget.
Hvordan legge til en skriver?
- Koble den på den maskinen du vil ha den på (bortsett fra serveren).
- Editer /etc/printcap på serveren
- Lag spool-katalog og de rette filene under /local/lib/lpd/
Lenker: Start, gammel dokumentasjon
Epost: itk@samfundet.no | Telefon: 992 15 925 | Sist endret: 2020-08-28 23:18 | Revisjon: 2 (historie, blame) | Totalt: 1906 kB | Rediger