Strøm

Begreper

PSU

En Power Service Unit er en boks som tar inn en strømkabel i den ene enden og gir strøm med riktig spenning til f.eks. et hovedkort i den andre enden. PSUen transformerer nettspenning til spenningen som hovedkortet har lyst på,. Dette genererer en del varme, så PSUer har gjerne en vifte. Den kan gi strøm til hovedkortet via kabler

eller den kan være såkalt "hot-pluggable".

Du kjenner sannsynligvis PSUer fra PC-laderen din, i form av en svart boks. Alle datamaskiner, enten det er laptoper, stasjonære maskiner eller tjenere må ha en PSU i en eller annen form. Med mindre datamaskinen tar 230V rett i fletta, da.

PDU

En Power Distribution Unit er en fancy strømforgrener. Den tar inn strøm i den ene enden, og gir ut strøm til mange utganger i den andre enden. Gode PDUer har features som staggered spinup (sekvensiell oppstart av utganger for å begrense overbelastning ved oppstart) og muligheter for nettverksadministrasjon. Man bruker gjerne en PDU for å distribuere strøm til f.eks. alle svitsjene i et rack.

UPS

En Uninterrupted Power Supply er en stor batteripakke. Den tar inn strøm i den ene enden, og bruker dette til å holde en mengde batterier fullt oppladet. Disse batteriene leverer videre strøm til en håndfull utganger. Det fine med en UPS er at dersom strømmen går, kan UPSen fortsette å levere strøm inntil batteriene er utladet. Varigheten på UPSens overlevelse er gitt ved produktet av kapasiteten per batteri og antall batterier dividert med den totale effekten dratt av enhetene som bruker strøm. Noen PSUer har bl.a. nettverksadministrasjon, som er nyttig.

Lenker: Start, til nye itkere

Mail: itk@samfundet.no | Telefon: 992 15 925 | Sist endret: 2018-10-16 17:44 | Revisjon: 3 (historie, blame) | Totalt: 1637 kB | Rediger