Mailman

For de aller fleste epost-"lister" på Samfundet brukes AMSIT. AMSIT lager egentlig aliaser og ikke lister, og det er en del funksjonalitet den ikke støtter, for eksempel moderasjon eller arkivering. For lister som trenger disse funksjonene bruker vi Mailman. Det er for eksempel lurt at ikke alle kan sende e-post til uka-alle, og at itk-intern arkiveres.

I lang tid benyttet vi oss av Mailman 2, men etter oppgradering til Debian 11 (Bullseye) ble vi tvingt over på Mailman 3, som er et ganske annet beist. Mailman 3 er en suite som består av fem separate prosjekter:

Postorius ligger på https://lists.samfundet.no/mailman3, HyperKitty på https://lists.samfundet.no/mailman3/hyperkitty/, Django-administrasjonsgrensesnittet på https://lists.samfundet.no/mailman3/admin/ og selve koden som serverer sider ligger i /var/lib/mailman3/ på cassarossa. I tillegg er det en del konfigurasjonsfiler i /etc/mailman3/.

Administrasjon

Mailman har sitt eget brukersystem: hver eier av en epostadresse kan lage seg en bruker for å administrere sine listemedlemskap og eventuelle lister de eier/moderer. ITK har en administratorbruker med brukernavn `administrator` og lavsikkerhet som passord.

Administrasjonsrettigheter for en liste tilegnes en eller flere epostadresser som er "List owner". En person som besitter en slik adresse kan opprette en bruker med administratorrettigheter for listen. De kan da blant annet legge til og fjerne brukere via "Mass operations" i administratorgrensesnittet.

En liste kan også ha en eller flere moderatorer. Disse har mulighet til å godkjenne/avvise eposter, men kan ikke administrere hvem som står på listen.

Vi har også funksjonalitet for synkronisering mot MDB2-grupper, se medlemsdb2mailmansynk.

Opprette ny liste

For å opprette en ny liste, velg "Create New List" i administratorgrensesnittet. Deretter må du legge til et høvelig innslag i /etc/mailman3/mailman-lister på cassarossa for at adressen skal rutes riktig av Exim. Det kan være lurt å sjekke at oppsettet fungerer med exim4 -bt <liste@domene>.

Slette lister

For å slette en liste kan du gå i webgrensesnittet og trykke slett, merk at da sletter du også alt av arkiv og data som tilhører listen. Hvis du kun ønsker å deaktivere listen, altså at et skal slutte å komme mail til den kan du gå i /etc/mailman3/mailman-lister og endre innslaget til listen fra true til false.

TODO

Lenker: Start, exim, medlemsdb2mailmansynk, passord, sargebrekk, til nye itkere, todo

Epost: itk@samfundet.no | Telefon: 992 15 925 | Sist endret: 2022-08-30 15:14 | Revisjon: 7 (historie, blame) | Totalt: 1888 kB | Rediger