Nettverket på Samfundet

Oversikt

Størsteparten av nettet på Samfundet er ordinær Cat5 Twisted Pair (aka TP), trukket rundt gjennom mange lange krypganger og annen ondskap, og WLAN.

Alt nettet skal i prinsippet gå til Anette.

Nettet til Trafon går via et gigabit multimode fiberpar med nødvendige VLAN.

Linje til resten av verden får vi gjennom en fin singlemode-fiber fra Gløshaugen som kan tar gigabit. Den kommer inn i en blindkjeller i nærheten av Strossa, går gjennom fyrrommet og vifterommet, videre rett opp gjennom en sjakt som Tormod sikkert kan navnet på (og som Berge har hengt og dinglet i), inn i skapet til LIM, gjennom et fint hull i veggen (snille DG) og -smack- inn i det fantastiske telematikkrommet. Her ender den i et koblingspanel som igjen henger i merete. (TODO anno 2019: Er dette fortsatt veien for den primære 10gig-fiberen?)

Svitsjene for nettverket (untatt trafon-sw) står i Anette på nordre sideloft. Mer info om switchene finnes under Switcher.

På Knausloftet ligger en rekke patcher hvor kabler ble skjøtet i januar 2005.

Hvordan patche ting i skapet

Finn en kabel på 3 meter og følg bunten fra panelet du vil patche i til svitsjen som hører til. Generelt går det to patchepanel per svitsj, de to øverste panelene hører til den øverste svitsjen osv og patchingen er 1-1. Hvor dette ikke gjelder er WLAN, hvor alle kabler må gå i Georg (siden det er den eneste switchen med PoE). De forskjellige VLANene merkes med fargekodingen grønn for WLAN, gul for ARX og hvit/grå for klientnett.

Det finnes en mer eller mindre komplett oversikt over patching og hvor kablene går på huset i PST. Selve termineringen på huset er noe utdatert så dette er en fin TODO. 🐵

Apekattpatching blir fjerna uten spørsmål så snart det blitt oppdaget. Hvis kabelen går til en kritisk tjeneste, bør tjenesten være viktig nok til at det går an å ta seg 2 minutt ekstra for å trekke kabelen skikkelig.

Serverrom

Anette har blitt utvidet flere ganger, og fremstår i dag som et stort og fint serverrom. Det er DG som har stått for byggingen som har lagt beslag på arealene som en gang var inderst i gangen og videre innover langs doen. Rommet har fått et stort og fint kjøleanlegg som holder temperaturen på et ganske kjølig nivå. Rett innenfor dørene, der telematikkskapet var før, står det to rack med telematikk. Disse skal reduseres til å bare være ett rack når vi får lyst til å ta ned nettet på hele huset i noen dager.

Lengre inne i rommet står det to rack til med bokser i. I tråd med tradisjonen fra serverrommet i fjerde er privatbokser satt i det venstre racket, mens boksene til ITK, UKA og Mediastud står i det høyre. Boksene til Mediastud står nederst, mens resten står øverst.

Fiber

Vi har fire fiberpatchepaneler i Anette. Fra øverst til nederst:

Lenker: Start, dødens fiber, manglende dokumentasjon, til nye itkere, utdatert dokumentasjon

Epost: itk@samfundet.no | Telefon: 992 15 925 | Sist endret: 2020-08-19 10:53 | Revisjon: 46 (historie, blame) | Totalt: 1888 kB | Rediger