Brukertjenester

Med internbruker på Samfundet har du tilgang til en rekke tjenester. Se også Samfundet-bruker og Tjenester.

Epost

Det leveres epost til brukernavn@samfundet.no (og brukernavn@uka.no). Du kan lese epost på https://webmail.samfundet.no. Du kan også bruke IMAP. Nøkkeldata for oppkobling til vår IMAP- og SMTP-tjener følger. Begge tjenester skal fungere fra hele verden dersom du konfigurerer din klient korrekt. Du trenger altså ikke være tilkoblet NTNUs eller Samfundets nettverk for å bruke våre epostsystemer.

Tjener for innkommende epost imap.samfundet.no
Tjenertype for innkommende epost IMAP
Port for innkommende epost 993
Kryptering for innkommende epost SSL
Tjener for utgående epost smtp.samfundet.no
Port for utgående epost 587
Kryptering for utgående epost TLS (STARTTLS)
Bruk brukernavn for utgående epost Ja, skriv inn ditt brukernavn
Passord for utgående epost Gå til https://medlem.samfundet.no/, logg inn og velg «Sette opp passord for sending av epost»
Bruk sikker autentisering Nei, forbindelsen er kryptert og derfor er dette ikke nødvendig

Epost fra tredjepartstjenester

Om du ønsker å sende epost via tredjepartstjenester som Gmail, skal du ikke bruke ditt vanlige passord; generer passord spesielt for anledningen ved å logge inn i medlemsdatabasen og velg «Sette opp passord for sending av epost». Vil du sende epost fra gmail via et amsit-alias som feks. itk-leder@samfundet.no kan du følge googles retningslinjer og bruk innstillingene under «Tjener for utgående epost».

Unix-login-tjeneren har også diverse epost-programmer, som gnus og mutt. Samfundet bruker Maildir. Både procmail og maildrop er støttet. Flere programmer installeres gjerne på forespørsel.

Videresending

Vi har en egen side med hjelp for oppsett av videresending av epost.

Samfundet-Gmail

Du kan også bruke Gmail i Samfundets Google Workspace. Se gsuitebruker#Gmail for mer informasjon.

Epostlister

Dersom du er utpekt til å administere epostlister i gjengen din, kan du ta en titt på Guide til E-postlister.

Wiki

https://wiki.samfundet.no finnes Samfundets wiki - her vil du finne informasjon om mye rart - fra mat til informasjon om gjengene og historie.

Pålogging

Du kan logge på Windows-maskiner på SAMFUNDET-domenet. Dersom du har fått Unix-bruker, kan du logge på login.samfundet.no med SSH. (Har du ikke fått Unix-bruker, er det bare å ta kontakt med ITK, så ordner vi det.) Unix-tjeneren er egentlig ikke en Unix-tjener, men en GNU/Linux-tjener med Debian stable. Den har endel nyttig programvare du forventer å finne, som vim, emacs, irssi, sl og annet livsviktig.

Filtjenester

Gjengen har et fellesområde, hvis størrelse varierer etter hvilken gjeng det er snakk om. I tillegg har du et privat område til dine egne filer. Det er ingen kvoter på systemene, men gjengene har hver sin partisjon. Dersom du bruker opp all plassen, fører det til at ingen andre i gjengen din får plass.

Du finner filene dine på hjemmeområdet ditt. Det har du tilgang til via Samba og SFTP. Via samba finner du hjemmekatalogen din på \\samba.samfundet.no\brukernavn. Gjengen din sitt hjemmeområde finner du på \\samba.samfundet.no\gjeng - f.eks. mg, fk eller sit. Systemet er åpent fra hele verden, men kun på IPv6. Har du ikke IPv6, kan du nå samba ved å først koble til Samfundets VPN-tjeneste. på \\samba.samfundet.no\felles finner du ting som er felles for hele Samfundet, så som UKErevyer, STV-produksjoner fra interne arrangementer og andre ting.

For en mer detaljert veiledning kan du lese denne utvidede brukerveiledningen.

Web

Gjengen din har et web-område. Hør med IT-ansvarlig i gjengen din om du skal ha tilgang til dette.

Dertil har du som bruker eget web-område på http://home.samfundet.no/~brukernavn. Dette er innholdet i katalogen public_html på hjemmeområdet ditt.

Musikk

Samfundet har en sentralt musikkarkiv. Dette er bare tilgjengelig fra Samfundets nett, men uten brukernavn og passord. Det finner du på \\musikk.samfundet.no\musikk. Du kan laste opp ny musikk til arkivet dersom du har anskaffet musikken på lovlig vis (i praksis har kjøpt platen) til \\musikk.samfundet.no\upload. Musikkarkivet er også tilgjengelig over NFS, på musikk.samfundet.no:/export/musikk og musikk.samfundet.no:/export/upload.

Traske

Ta en titt på http://traske.samfundet.no.

Samfundet Single Sign-on (SSSO)

For de eventyrlystne og avanserte kan vi informere om at de fleste tjenester autentiseres med Kerberos. Dersom du har en nettleser og et operativsystem som støtter Kerberosautentisering på en halvsaklig måte, vil du ikke trenger å skrive brukernavn og passord på web- og andre tjenester (som f.eks. SSH). På web vil du se SSSO-logoen dersom du bruker SSSO. Alle Windows-maskiner installert etter sommeren 2008 har SSSO satt opp automagisk.

Google Workspace

Med bruker på Samfundet kan du bruke Samfundets Google Workspace, en samling av diverse Google-applikasjoner.

Lenker: Start, samfundet-bruker

Epost: itk@samfundet.no | Telefon: 992 15 925 | Sist endret: 2022-03-29 11:47 | Revisjon: 21 (historie, blame) | Totalt: 1888 kB | Rediger